Estčtica i salut

El mètode pilates

Per Santi

< Tornar

Què és el mètode Pilates? Per a tots aquells que vullguen saber qui va ser el senyor Pilates i la seua llegenda, que vagen a una llibreria i miren tots els llibres que ara versen sobre el tema. A mi m'interessa més contar-vos els beneficis que este mètode aporta per al cos i en què consistix la seua taula d'exercicis.

El primer i més important del mètode Pilates és l'èmfasi que posa en l'enfortiment de la paret abdominal, tonificant la part davantera del cos per a que el nostre pes es repartisca i no siga sostingut exclusivament per la columna vertebral. Per a això s'utilitzen una sèrie d'exercicis que s'executen en el sòl (evitant així les comunes lesions en genolls i turmells d'altres tipus de gimnàstica) i que poden realitzar-se segons diversos criteris de dificultat. L'enfortiment de la paret abdominal ens dota d'una millor col·locació de la pelvis, alliberant d'esta manera la pressió que les vèrtebres lumbars solen suportar i ampliant la capacitat de moviment de les cames.

L'esquena és una altra de les prioritats del mètode Pilates, i molts dels seus exercicis es dediquen a tonificar-la i flexibilitzar-la, evitant així contractures i inclús les migranyes associades als pinçaments cervicals. Els dolors que quasi tots patim actualment a causa de les males postures es corregixen amb senzills exercicis que ens ensenyen a col·locar l'esquena i la pelvis.

La respiració i la concentració són dos de les màximes a seguir quan fem la taula de Pilates. La respiració es dirigix als punts clau en l'exercici, oxigenant el cos i permetent una major capacitat d'estirada. Esta connexió amb la respiració que compartixen altres tècniques com el ioga són les responsables de la sensació de benestar que es nota després de la classe.

La musculatura interna es tonifica per mitjà d'exercicis específics per a cada part del cos, i a causa de la forma de fer-los aconseguim unes formes més allargades, ja que este mètode no està destinat a augmentar la massa muscular (per això ho seguixen ballarins i atletes). Per posar un exemple, el cos Pilates s'assembla més a Bruce Lee que a Rambo!

Classes hi ha per a tots els gustos: amb aparells, amb boles, sense res, particulars o grupals… el millor és que proves i et convences tu mateix dels beneficis. Hi ha prou amb suportar la frustració dels primers dies quan tot ix malament i et caus i et dolen músculs l'existència dels quals desconeixies, per a notar ràpidament una major força, elasticitat, coordinació i col·locació.

Anima't i veuràs perquè ho recomane amb tant d'èmfasi.

--------------------------------------------

Pots apuntar-te a activitats de Pilates i Pilates Ball en Benimaclet, de dilluns a divendres en diferents horaris (matins, vesprades i nits).

Informa't en A contar mentiras.