Aprovada en el Congrés la llei d'identitat de genere

< Tornar

1-mar-07. Informa: Redacció


El Congrés dels Diputats ha aprovat avui la llei que reconeix el dret al canvi de nom i sexe de les persones transsexuals, amb un procediment administratiu i sense l'estricta necessitat haver passat per una operació de cirurgia genital.

Es tracta d'una de les conquistes socials més importants aconseguides al nostre país i, possiblement, una de les lleis més avançades en política d'igualtat social en tot el món. D'esta manera, se salda una injustícia històrica amb les persones transsexuals.

Els dos col·lectius LGTB majoritaris a la Comunitat Valenciana han emés sengles comunicats de premsa en què expressen la seua satisfacció per esta aprovació i es lamenten, de nou, de la posició del Partit Popular enfront d'esta realitat social.

Segons ha assenyalat la coordinadora general del Col·lectiu Lambda, Luisa Notario: "el PP ha demostrat una vegada més que seguix posicionant-se a l'extrema dreta d'este país. El dimarts van recolzar en el Congrés una iniciativa legislativa popular del Fòrum de la Família per a llevar uns drets a uns ciutadans que ja els disfruten, una injustícia només viscuda en l'Estat Espanyol en l'època franquista. I avui han oferit un patètic espectacle votant en contra dels drets de les persones transsexuals. Estem farts dels dobles discursos i de la incoherència del PP, qui per un costat diu estar a favor de la igualtat però després vota reiteradament en contra dels nostres drets i manté un recurs d'inconstitucionalitat contra el dret de les parelles de lesbianes i gais a casar-se. Estes actituds no ens deixen opció a l'hora de posicionar-nos políticament davant de les pròximes eleccions autonòmiques i municipals del mes de maig."

El portaveu del Grup d'Identitat de Gènere i Transsexualitat del Col·lectiu Lambda, Joel Maldonado, ha estat avui en el Congrés dels diputats, al capdavant d'un grup d'activistes pels drets de les persones transsexuals, que han volgut viure in situ l'ampliació dels seus drets. No obstant això, com remarca la mateixa Luisa Notario: "encara no està tot aconseguit. Les persones transsexuals mereixem un accés a la sanitat pública com qualsevol altre ciutadà. Per això no cessarem en la reivindicació a la Conselleria de Sanitat perquè la cobertura del procés de reassignació sexual estiga inclosa entre les assistències gratuïtes del nostre servici de salut en la seua totalitat".

Per la seua banda, Colega-València es posiciona igualment, indicant que "no comprén el posicionament del Partit Popular davant d'esta Llei, desmarcant-se del suport parlamentari majoritari i negant drets que afavorixen la igualtat social, molt més en quant van aprovar el projecte de llei en el Senat. És lamentable que el Partit Popular seguisca segrestat en estos temes per la part més retrògrada i intransigent del Partit, allunyant-ho d'esta manera del centrisme polític que tant utilitza per a autopublicitar-se. Des de Colega-València sol·licitem al Partit Popular que reflexione cap a on es dirigix en el seu projecte de societat, ja que està perdent contacte amb la realitat espanyola. Si en veritat volen governar de nou al nostre país, no és amb estos posicionaments radicals i reaccionaris que els allunyen de la mitjana de la societat espanyola com ho van a aconseguir."

Colega-València sol·licita també a la Generalitat Valenciana que "incloga el reasignament de sexe en la llista de prestacions sufragades per la Seguretat Social. El recent exemple de la Comunitat de Madrid hauria de ser seguit de prop per la Comunitat Valenciana, sense que això supose un cost que no puga assumir fàcilment la Generalitat, ja que la prevalença de la transsexualitat és mínima en la societat. Actualment les i els transsexuals valencians es troben en una situació de desigualtat manifesta pel fet de residir en la Comunitat Valenciana, i no a Andalusia o en alguna altra comunitat autònoma que cobrisca esta prestació sanitària."