Sanitat informa de la posada en marxa de la
unitat d'atenció a la transsexualitat

 

31/01/2008. Informa: Lambda


En la reunió mantinguda el dimecres 30 de gener entre Luisa Notario , Coordinadora General del Col·lectiu Lambda i Àlec Casanova , membre del Grup d'Identitat de Gènere i Transsexualitat del Col·lectiu Lambda , amb la Conselleria de Sanitat de la Comunidad Valenciana el secretari Autonòmic de Sanitat, Luis Rosadp, va informar sobre la posada en funcionament d'una Unitat Multidisciplinària d'atenció integral a la transsexualitat, on es prestarà l'atenció sanitària integral específica (atenció psicològica, endocrinològica i diverses intervencions de cirurgia de reassignació sexual, excepte la genital).

El Col·lectiu Lambda, des del Grup d'Identitat de Gènere i Transsexualitat, porta des de l'any 1999 demandant el Govern Valencià la inclusió en les prestacions sanitàries públiques del procés integral d'atenció a les persones transsexuals en reiterades reunions amb responsables de la Conselleria de Sanitat de les últimes tres legislatures. Esta demanda va ser portada per Lambda en 2001 davant del Síndic de Greuges, que en 2003 va resoldre suggerir a l'administració valenciana que fera els estudis necessaris per a valorar la possibilitat d'incloure aquest tractament en la sanitat pública.

Per a Luisa Notario, “amb la inclusió de l'atenció sanitària a les persones transsexuals en la sanitat pública valenciana, s'acaba amb una greu situació de discriminació i de patiment per a les persones transsexuals i estava en mans de la Conselleria de Sanitat acabar amb això”.

Segons Àlec Casanova, “els problemes i complicacions produïts per la no atenció de la transsexualitat en la Sanitat Pública estava suposant una major despesa sanitària per a les arques públiques. Crear uns protocols d'actuació i articular una unitat multidisciplinària era només una qüestió de voluntat política”.

Des del Col·lectiu Lambda felicitem la Conselleria de Sanitat per la inclusió del procés transsexualitzador en la sanitat pública valenciana, així com a tots els actors polítics, socials i professionals que durant aquests anys ens han recolzat en la consecució d'una de les demandes més importants del col·lectiu transsexual del País Valencià.