Lambda reclama a la Generalitat més inversió en la prevenció del VIH-SIDA

< Tornar

Davant el Dia Mundial de Lluita contra la SIDA, exigeix un increment pressupostari, congelat una any més per la Conselleria de Sanitat. Els casos d'infecció per VIH estan pujant principalment a la població més jove


1-dic-06. Informa: Lambda

El Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals del País Valencià, davant la commemoració del Dia Mundial de Lluita Contra la SIDA , vol fer una crida a tots els agents socials per a fer front d'una manera decidida a la pandèmia del VIH/SIDA .

Un any més, les dades que coneixem són altament preocupants . Si bé per una banda continuen descendint els casos de SIDA (gent que desenvolupa la malaltia), els casos d'infeccions per VIH augmenten significativament. Els últims estudis (CEESCAT, Cuidate.info, ONUSIDA) estan detectant un augment de les pràctiques de risc (principalment un descens en l'ús del preservatiu), sobretot en la població més jove i més específicament en els joves gais i bisexuals . La sensació de què el VIH/SIDA és d'una altra època i la invisibilitat de les persones seropositives són factors determinants en aquestes actituds, fent-se necessària una acció decidida i clara en pro de l'ús del preservatiu i d'aquells mètodes barrera que impedeixen la infecció, és a dir, la pràctica del sexe més segur .

Per altra banda s'estan detectant casos de SIDA directament als hospitals, quan la malaltia ja s'ha desenvolupat. Per això, l'acció de prevenció de la SIDA mitjançant el diagnòstic precoç ha de ser també una prioritat, facilitant la realització de la prova del VIH/SIDA a totes aquelles persones que així ho demanen i informant sobre els beneficis de què totes les persones sàpiguen si són seropositives o seronegatives.

Les estratègies de prevenció del VIH/SIDA han d'estar consensuades i tindre la implicació del major número d'administracions possibles, de les organitzacions que treballem en aquesta temàtica, així com de tots els agents socials vinculats a la mateixa. Però per a desenvolupar aquests projectes és imprescindible que les administracions augmenten les quantitats destinades a aquesta lluita quan ja s'estan encenent les llums d'alarma. El Col·lectiu Lambda considera , doncs, insuficient la quantitat prevista per aquests programes en els pressupostos de la Generalitat Valenciana , un augment que correspon a la meitat de l'IPC d'enguany i que, per tant, considerem una disminució en les polítiques de prevenció. Exigim al Consell de la Generalitat Valenciana una rectificació en els pressupostos i un augment per a polítiques de prevenció del VIH/SIDA.

El Grup Stop-Sida del Col·lectiu Lambda, que duu treballant en aquest camp des de l'any 1991, treballa durant tot l'any amb l'objectiu de conscienciar en la prevenció del VIH/SIDA i d'altres infeccions de transmissió sexual. Així, Lambda ha llançat en els últims mesos campanyes com “Todos usamos condón, no?”, dirigida a joves gais i bisexuals, amb l'objectiu de promocionar la pràctica del sexe més segur en les relacions sexuals entre homes, “Prueba Sida” per tal d'incidir en la importància del diagnòstic precoç i de que cadascú conega el seu estat serològic respecte al VIH i en breu llançarà la “Guía lésbica de sexo más seguro”. A més, el Grup Stop-Sida del Col·lectiu Lambda fa repartiments periòdics d'informació sobre sexe més segur i de preservatius i lubrificants als llocs freqüentats per gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals de València. Lambda distribueix aquestes campanyes amb la col·laboració de 8 organitzacions de tot el País Valencià .

Entre les activitats organitzades per Lambda destaquen les que tindran lloc demà divendres 1 de desembre. A les 12 hores participarem a la concentració convocada per la CALCSICOVA (Coordinadora d'Associacions de Lluita contra la SIDA de la Comunitat Valenciana ) a la Plaça de la Mare de Déu. Per la vesprada, a les 19 hores, tindrem un debat al si de l'exposició “Les cares del VIH-SIDA ” a La Sala Naranja (c/ Juan de Garay, 42) y finalitzarem amb la FESTA en benefici de la lluita contra la SIDA que tindrà lloc a partir de les 24 hores a la discoteca Deseo54 (c/Pepita, 15).