Julio Cuesta, el primer transsexual en veure reconeguda la seua identitat a partir de la llei d'identitat de gènere

< Tornar

El dimarts 10 d'abril arreplegà al registre civil de valència el seu nou certificat de naixement acompanyat de sa mare, la coordinadora general i el secretari d'organitzacío de Lambda Luisa Notario i José Fco. de Lamo, i el coordinador de l'àrea transsexual de la FELGT Àlec Casanova

 

12-abr-07. Informa: Lambda


Julio Cuesta Bernal, activista del Grup d'Identitat de Gènere i Transsexualitat del Col·lectiu Lambda, va iniciar la seua batalla vital pel reconeixement de la seua pròpia identitat fa més de 25 anys; la batalla legal fa 5 anys, i ara culminarà gràcies als drets que li reconeix la nova Llei d'Identitat de Gènere aprovada al Congrés dels Diputats. Aquesta és la norma que reconeix a les persones transsexuals el dret a canviar en el Registre Civil la menció del seu sexe i nom sense necessitat de sotmetre's a la cirurgia de reassignació sexual.  

El cas de Julio Cuesta Bernal demostra que aquesta llei és una qüestió de drets humans. Fa 15 anys, una negligència mèdica el va mantindre un mes en coma i va truncar per a sempre la possibilitat de sotmetre's a la cirurgia de reassignació sexual, ja que es posava en un perill seriós la seua pròpia vida. Aquest fet va impossibilitar el canvi de la menció de sexe i nom als seus documents, al no existir una llei que li reconeguera aquest dret i, com ha manifestat el mateix Julio Cuesta en reiterades ocasions: "no estic disposat a morir per tal que en la meua làpida pose Julio Cuesta Bernal".

La seua capacitat de lluita i l'incondicional suport dels seus pares el va dur a iniciar una batalla per acabar amb la discriminació legal a la qual estava sotmès i per a aconseguir el seu dret a reflectir la seua identitat en els documents oficials. La secció vuitena de l'Audiència de València va rebutjar la petició del canvi de sexe i de nom en segona instància per a figurar com a masculí al·legant que "la Llei exigeix de forma obligatòria una transformació física total i que se li haja implantat els òrgans sexuals similars a aquells que corresponen al sexe que emocionalment sent com a propi". En aquests moments el seu cas estava al Tribunal Suprem, ja que presentà un recurs de cassació perquè es tinguera en compte la seua delicada salut.  

Gràcies a la Llei d'Identitat de Gènere, Julio veurà regularitzada la seua situació. Segons ha afirmat "per primera vegada podré votar amb un DNI que reflectisca la meua veritable identitat".