Música i espectacles

Spice Girls: la tornada del girl power en un grans èxits

13/11/2007 Per Dj Suri


Aquest ha sigut el secret pitjor guardat del pop durant els dos últims anys i, aquest passat juny es va anunciar la seua tornada causant un gran efecte en tots els mitjans a nivell mundial. Molts dels meus amics que eren súper fans a finals dels noranta, avui reneguen fent gala d'això; però estic segur que la major part d'ells, a porta tancada en la seua cambra encara fan a hores d'ara la coreografia de "Stop". En tot cas, tal com van ser de grans fa una dècada, elles ho continuen sent actualment. Les Spice i el girl power han tornat!

Quan les cinc colpejaren l'escena musical en l'estiu del 96 amb "Wannabe" no van causar un canvi vocal ni líric a la indústria, però van comportar una brisa d'aire fresc a l'escena musical i no únicament al Regne Unit, sinó al voltant del món. Des de les col·legiales als fans del pop, des dels pares als iaios, tots ens vam veure contagiats. Tant xiquets com adults i indiferentment de la nostra condició sexual, ens vestirem com la nostra spice favorita, ens vam aprendre els balls, cantàvem les cançons... aquest nou àlbum que ahir va eixir a la llum ens va a brindar molts records.

Geri, Victòria, Emma i Melanie C & B han recorregut un més que llarg camí des del seu primer número u en el Regne unit i ara estem a les portes de trobar-nos amb el desé. L'impactant "Wannabe" va vendre més de 30 milions de singles en tot el món (atenció, parlem d'un single) i va arribar al número u en 31 països distints. Van conquistar Amèrica, van conquistar Espanya (tercer país on més vendes van tindre) i el disc “Spice” va vendre en total més de 21 milions de còpies. Van guanyar premis, van trencar els Guinness, van firmar contractes de publicitat multimilionaris, van tindre el seu propi box management office, una pel·lícula, un World tour massiu, bodes famoses (i divorcis), carreres en solitari (la major part d'elles amb números u) i ara, davall la guia del seu antic mànager Simon Fuller, han tornat a reunir-se per a una nova gira mundial i amb un disc de grans èxits.

En aquest nou recopilatori apareixen els dotze singles publicats originàriament, així com els nous “Headlines (Friendship never ends)" i “Voodoo”, cançons que pareixen tretes del calaix del 1998. A més, trobem la cançó que en any 97 donava música a la campanya de Pepsi “Move Over”. Totes elles -cançons noves a banda- fan un balanç més que just del grup femení més gran dels noranta i, encara després de deu anys, aquestes cançons ens transmeten bones vibracions. En el disc trobaràs meravelloses balades com “2 become 1” i “Viva forever”, pop en estat pur amb “Stop” i “Who do you think you are”, cançons inclassificables com “Spice up your life”, el sentiment en “Mama” i “Goodbye” i el més pur estil R&B amb “Holler”.

Encara que molts les van acusar de ser el major invent del màrqueting de la història, hem d'agrair-los molt. Sense elles, la història del pop no seria com avui la coneixem. No haguérem tingut a les All Saints, no tindríem a les Sugababes, no tindríem a les Girls Aloud…. Les Spice van obrir la porta a totes aquestes grans “girlbands” i a moltes altres. Elles van posar la banda sonora de la meua adolescència i les ací mencionades les van posar en la de noves generacions.

En el recopilatori, cada cançó et recordarà un moment especial o algun moment boig de la teua vida. Et vindrà a la ment què estaves fent en el moment que va eixir i on estaves la primera vegada que el vas sentir. Tal vegada a una nova generació li servirà per a descobrir aquestes xiques, però a nosaltres ens va a portar molts records. Aquest album és, senzillament, una joia del pop. Com a dades, el disc ha sigut editat en tres formats: CD, CD+DVD i una edició especial en una caixa rosa (prou hortera).

El millor: la gira i tindre aquestes obres sublims del pop reunides en un només CD. El pitjor: el format de l'edició especial, ja que l'estètica dels discos podria haver estat més currada.

El pròxim 23 de desembre les xiques recauen al nostre país amb un concert a Madrid del que es va a estar parlant durant molt de temps. Queden poques entrades, tot i que encara estàs a temps de viure en directe aquest gran disc, i sens dubte, la que serà la gira més important de la temporada.