Música i espectacles

Merche presenta el seu “Cal y arena” en la sala Mirror de València

26/01/2008. Per Dj SuriMerche Cal y arena

No cap el menor dubte que, a falta de dives en el pop espanyol, arran del “Abre tu mente” Merche es va convertir per a molts nosaltres en una referència a què seguir la pista.

Merche Trujillo va estudiar anglés en l'escola oficial d'idiomes i va estar treballant com a secretària en unes drassanes de Cadis, traduint contractes navals. Al mateix temps, componia –ella mateixa ha dit nombroses vegades que aqueix és el seu verdader idioma– i treballava en l'orquestra Bahía Azul, amb la que va estar cantant molts anys i es llevava l'espineta que tenia per no poder treballar professionalment en la música. Fins que va arribar el dia en què, el que ara és el seu mànager, la va descobrir i va gravar unes maquetes per a les discogràfiques.

L'any 2001 es va presentar al concurs Eurocanción, que va ser la preselecció per al festival d'Eurovisión a Espanya. Ho va fer amb el nom artístic de Luna, quedant sisena entre vint aspirants. Aqueix mateix any és fitxada per Vale Music.

Es pot dir que va sobreviure a OT, però ella no va concursar mai. El seu debut es va publicar, precisament, en plena voràgine de la primera edició. La coincidència va poder haver sigut fatídica… però ella va sobreviure.

Té quatre magnífics discos. Va debutar amb l'àlbum “Mi sueño” (2002), que incloïa la rítmica “No me pidas más amor”, tema que gràcies a Gran Hermano va aconseguir la fama popular. Però va ser la balada “Le deseo” la que va fer desapegar el disc i gràcies a la qual, a pesar que tal vegada no tot el món conega a Merche, almenys coneix la seua música. En aqueixa època va arribar a ser disc de platí amb més de 100.000 còpies venudes.

Auténtica” (2004), el seu segon àlbum, va ser encara més directe al cor de les pistes de ball. Fins i tot Nancys Rubias tenen una perversió de l'explosiva “Abre tu mente ” i va ser amb “Necesito libertad” (2005) quan va aconseguir la seua consagració conquistant les llistes d'èxits amb el baladàs “Eras tú” per bandera.

I ara, després de més de dos anys de silenci, torna amb el disc més pop que ha gravat mai: “Cal y arena ”, amb la producció a càrrec de Carlos Jean.

Si fins ara Merche destacava abans que res per les seues balades i himnes ballables, ara ha triat com a primer single un mitjà temps, melancòlic i radiant al mateix temps. El primer single d'un disc compost per dotze cançons, moltes de les quals també podrien arribar a ser single: “Angeles”, “Preparé una cena ”… En aquest disc podem trobar des de l'intimíssim només de piano de “Cuidado al confiar” al pop-rock en estat pur, passant per evocacions retro i guitarres surferes d'aqueixes que tant li agraden a Tarantino.

I precisament pel llançament d'aquest nou treball, aquests dies els seus fans estan d'enhorabona, ja que Merche estarà en València dimecres que ve 30 de gener , presentant el seu nou treball en un concert gratuït en la Sala Mirror (antiga Cormorán), organitzat per Cadena Dial. Si vols assistir, has d'arreplegar les entrades a la mateixa emissora.

Jo he gaudit moltes vegades en directe de la seua impressionant veu i, si t'agrada l'estil de música pop melòdica, balada i quelcom ballable, sens dubte gaudiràs de la veu de Merche.