Cine i TV

Brokeback Mountain

P2r Ausiàs. València


La pel·li no és una de l'oest d'eixes que ens programa TVV sinó més aviat un dramó. Ve a contar-nos la història d'un amor (im)possible amb trist desenllaç per allò de "el que podria haver sigut i no ha sigut". Dos xics que es coneixen cuidant el ramat d'un terratinent ianqui sabran el que és estimar-se d'amagat i guardar les aparences o l'"anar de mascle". De moment, s'han de separar perquè la faena de temporada s'ha acabat.

Efectivament, els protagonistes duen vides "normals" perquè estan "feliçment" casats. El més reprimit té dues filles i viu sempre amb el justet. L'altre, pega la braguetà amb una xica de família rica.

Un bon dia, un d'ells intenta localitzar l'altre mitjançant una postaleta. I es troben i es retroben i "duran y duran" (sempre fugint de la llar i anant al lloc on es van conèixer). Però, clar, les coses no són el mateix que quan cuidaven ovelletes ("tinc una família") i es crea la típica tensió entre el reprimit i qui vol superar la convenció social. No obstant això, és el primer qui es separa de la dona (que descobreix l'afer per una casualitat que s'haguera pogut evitar, ja voreu) mentre l'altre continua la seua vida d'alt stànding. I aprofita per a ser-li un poc infidel a l'estimat real pel poc cas que li fa. No vaig a donar més detalls perquè durant la cinta hi ha algunes discussions (que hui en dia encara poden tindre algunes parelles), l'última la més forta de totes i definitiva quant a la parella. Però no serà per ells...

El realitzador no ha creat un ambient asfixiant en cap moment i aprofita per a mostrar-nos una societat masclista, molt masclista i, està clar, homòfoba. També una societat extremadament religiosa encara que la nostra "parella de fet", com no, no combrega ni amb el credo ni amb el culte. Massa pistes, des del meu punt de vista, per a que la societat se n'adone de la "raresa" dels subjectes.

Els protagonistes no és que siguen uns xulassos però són resultons. Quan es fan majors, el que posa pegues per a la relació té una retirada a George W. Bush. Paregut raonable! Si voleu vore carn fresca, millor poseu-vos en casa una de Bel Ami, que ací no n'hi ha. L'únic que trobareu seran uns plans suggerents i, sí, bé, un folleteig, però Almodóvar ha sigut molt més explícit. Ja ho crec! Nanos, que és una pel·li americana!

Hi ha qui diu que l'homosexualitat és tan sols una excusa per a la història que se'ns vols narrar. Estic d'acord. Res de nou baix el sol però cert i real en molts llocs del planeta. Aneu a vore-la si no ho heu fet ja. Adéu i salut! Joan-Josep.


Fitxa tècnica:

"Brokeback Mountain (En terreno vedado)"
Drama. Estats Units, 2005. 134 minuts.

Director: Ang Lee.
Repart: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Linda Cardellini, Anna Faris, Anne Hathaway, Michelle Williams, Randy Quaid, Kate Mara.
Guió: Larry McMurtry, Diana Ossana.
Fotografia: Rodrigo Prieto.
Música: Gustavo Santaolalla.
Producció: Diana Ossana, James Schamus.